Tre frågor till Kristina Wass:

Vad inspirerar dig i ditt konstnärliga arbete?
Det kan vara en naturlig form, ett mönster eller en färgsammansättning som jag sett i gatubilden eller naturen, som jag fångats av. Utifrån minnesbilden, bygger jag målningen eller objektet. Jag inspireras mycket av andras kreativitet. Att se och betrakta andras sätt att uttrycka sig ger mig energi och vilja att utrycka mig på mitt eget sätt, både i måleriet såväl som i leran.

Vad vill du förmedla med din bildvärld?
Att se detaljerna som i formen ger helheten. Att inspirera andra till att lyssna på sig själva. För mig ger lusten med skapandet en tillfredsställelse. Dessutom är det självklart en bonus om det jag skapar kan glädja andra.

Nämn en konstnärlig förebild eller minnesvärd konstupplevelse som påverkat dig i ditt konstnärskap?
Det finns många man beundrar, svårt att välja en enda, men om jag får nämner jag gärna tre kvinnor. Anna Ancher, för ljuset och hennes vardagliga motiv, Helene Schjerfbeck, för sina känsliga porträtt och Hilma af Klint, som var 100 år före sin tid och pionjären inom det abstrakta måleriet, mönstren och sina stora målningar.

Jag anser att kvinnorna inom konstnärligt skapande, som bakåt genom historien inte fick eller hade möjlighet att ta plats inom sin egen arena, idag och i framtiden bör lyftas fram genom att man visar deras verk och skriver om deras konstnärskap!