KOMMANDE:

Angelica Markén – KVINNORNA

Vernissage 7 – 22 mars

I samband med internationella kvinnoveckan ställer Angelica Markén ut. Mer info: www.queendomofcolour.com

”I mitt arbete undersöker jag kvinnans olika roller och uttryck. Jag fascineras av kvinnobilden och vad vi som betraktare projicerar på den. Jag inspireras av antika porträttfoton, privata foton, modebilder och pornografiska bilder. Jag hämtar även inspiration från kvinnoporträtt tolkade genom litteratur, film, dokumentär och släktforskning. Det finns en hemlighet i ett ansikte. Mellan ansiktets yta och själens djup finns ett avtryck som både döljer och avslöjar. Jag förundras över det esoteriska som ryms i våra kroppar och anleten.. och så älskar jag själva måleriet!”UTFÖRDA:

Krister Kern | KIERNS KONST

måleri
24 mars – 1 april, 2018

Tre frågor till Konstnären och skådespelaren Krister Kern:

Vad inspirerar dig som konstnär?
Jag inspireras av situationer och färg. Jag älskar färg och att skapa olika situationer på duken. Jag inspireras också av det solitära i måleriet som står i kontrast till det andra konstnärliga benet i mitt konstnärsskap; teatern. På teatern sker nästan allt arbete i grupp vilket jag älskar och i kontrast till det är måleriet nått som jag helt själv bestämmer över vilket skapar dynamik.

Vad vill du förmedla med din konst?
Jag vet inte riktigt vad jag vill förmedla med min konst men jag hoppas att man tänker vidare kring tavlan när man ser den.  Vad har hänt? Vad kommer att hända sen? Varför gör dom så?

Nämn en viktig konstupplevelse!
När jag såg Paul McCarthys kortfilm ”the painter” för några år sen blev jag besatt. Helt fantastisk. Likaså ”Dockpojken” av Johannes Nyholm, helt grym!

 
Mer om Krister Kern HÄR

Marie-Louise Forsberg Karlgren | HATTAR
Marianne Irmelid | MÅLERI

6 maj – 3 juni, 2018

Tre frågor till hattkreatören Marie-Louise Forsberg Karlgren:

Vad inspirerar dig som hattkreatör?
Jag har alltid varit intresserad av färg, form och skapande. Ofta är det materialen som inspirerar, deras struktur och formbarhet, även den taktila känslan. När det gäller hattskapande upplever jag det som fascinerande att ett relativt litet objekt kan varieras i det oändliga.

Vad vill du förmedla med dina hattar?
Glädje, inspiration och kanske en fundering på om man vågar ”växa i” en hatt.

Nämn en viktig textil konstupplevelse?
Jag hamnade av en slump på Konsthantverkarnas galleri i Stockholm för ca 30 år sedan. Där visades hattar gjorda av en hattkreatör från Öland. Hennes sätt att använda materialet, tygets stad- & råa kanter, och hennes oväntade kombinationer upplevde jag som mycket befriande. Jag studerade då på textillärarutbildningen och var präglad av att allt skulle vara så ”perfekt” genomfört & avslutat.


_________________________________________________

Tre frågor till konstnären Marianne Irmelid:

Vad inspirerar dig som konstnär? 
Inspirationen kommer främst från naturen, färger och välkomponerade färgkombinationer. Självklart också andra människors konstverk. Sagor, myter, min egen fantasi och drömmar finns med i mitt måleri.  Jag målar under perioder med olika teman. Började under åttiotalet att måla utifrån mina resor i Asien. Vattenbilder blev senare en utmaning, att fånga med skiktmåleri. Vinterlandskap var ytterligare ett tema. Växtlighet, främst blommor kom i en senare period och för tillfället är det fåglar som får representera min längtan efter lätthet och frihet.

Vad vill du förmedla med dina bilder?
En förhoppning att besökare stannar upp och får en känsla av närvaro och upplevelse. Att se på bilder är läkande och kan ge nya insikter, Man kan säga att bilden är en bro mellan omedvetet och medvetet material. Det ordlösa kanske finner en formulering som annars är undanglidande och svårfångat. Kanske kan man säga.. att precis så här känner jag vid betraktandet av ett konstverk..

Nämn en viktig konstupplevelse.
David Bellamy har följt mig under många år med sina underbara akvareller. Under ett besök i Split fick Branko Modics bilder hjärtat att slå snabbare. För att nämna några till som ger energi är Dorian Mocan, Zoltan Szabo, fotograf Erik Johansson och Maggie Taylor som arbetar med fotocollage.


 

UTFÖRDA:

Kent Wahlbeck | DREAMSCAPES

måleri, grafik & skulptur

6 januari – 3 februari

        

        

        

Tre frågor till Uppsalakonstnären Kent Wahlbeck:

Vad inspirerar dig som konstnär?
Jag hittar inspiration precis överallt, i mitt eget liv, konstböcker, resor, kollegor och konkurrenter, musik, samhällsdebatten och ja, i princip överallt. Ibland får jag höra att jag inspirerar andra, det är extra inspirerande.

Vad vill du förmedla med dina bildvärld?
Jag älskar livet och jag älskar konsten! Skapandet ger mitt liv mening och det finns alltid något att lära och uppleva, man ska aldrig ge upp.

Nämn en viktig konstupplevelse.
När jag som fyraåring hälsade på hos min mors vännina i hennes ateljé och fick se alla roliga grejer och känna den underbara lukten från oljemåleriet för första gången.


Evalena Jönsson Lunde | BIRDIE NAM-NAM

skulptur
13 – 19 december, 2018

        

Tre frågor till Evalena Jönsson Lunde:

Vad inspirerar dig som konstnär?
I mitt arbete inom teater och film som kostymör/maskör har jag alltid skapat rollkaraktärer. Det försöker jag överföra till mina skulpturer, jag söker figurer i olika sinnesstämningar och med specifik karaktär. Genom att studera djur, tex. ett gäng skator som bråkar om en brödbit – där finns den blyga, den malliga, den framfusiga osv. Eller studera människor i grupp – samma mönster har vi där.

Vad vill du förmedla med dina bilder?
Humor och igenkännande och kanske att man tittar på kråkorna på gården med andra ögon….

Nämn en viktig konstupplevelse.
1984 såg jag Sankai Juko för första gången i Göteborg, Butohdans där den mänskliga kroppen övergår till djur! Helt fantastiskt!

 


Mia Ångman | LEARNING TO FLY

måleri, objekt
24 feb – 4 mars, 2018

Tre frågor till konstnären Mia Ångman:

Vad inspirerar dig som konstnär?
Det mesta. Inspiration kan kommer från så oväntade håll som fina färgkombinationer på en rostig container, ett foto på en tokig frisyr eller, mindre oväntat, en utställning jag besökt. Särskilt medeltida målningar, gärna med mycket guld på. Glas-, textil- och keramikutställningar älskar jag. Att experimentera inspirerar mig också. Material, färgblandningar och strukturen på färg. Matt, blank, fast eller rinnig. Hur kombinerar jag dessa egenskaper bäst.

Vad vill du förmedla med din konst?
Jag skulle vilja vidga perspektiv. Att ge besökarna en känsla av ”så här kan det också vara” och att det är helt okej att undersöka sina egna sidor, både de ljusa och mörka. Livet är inte tillrättalagt och det fula kan vara det fina om vi vågar titta en stund.

Nämn en viktig konstupplevelse?
Jag har alltid målat och byggt, men utbildade mig inom konst sent i livet. Det var måleri som jag tänkte på som ’konst’ vid den tiden. Under ett besök på Smålands museum var några ’blobbar’ i glas med i en utställning. Jag tror det var examenselever från någon större konstskola. Plötsligt insåg jag att jag älskar blobbar och skulle vilja jobba med det. Nu har det inte blivit så (än) men sen dess lever den drömmen i mig. Måleri blev sekundärt. Blobbar är sånt som inte har någon praktisk funktion, föreställer inget och är oformliga. De hänger, ligger eller rinner till formen. Det låter rätt knäppt nu när jag säger det.

Mer om Mia Ångman HÄR


Mats Wieslander | Konst komponerad med hjälp av naturen

måleri
Göteborgs Kulturnatta, okt 2017

”Jag vill få fram struktureffekter och mönster genom styrd slumpmässighet med inspiration av naturen. Bilderna är som tvådimensionella skulpturer, de byggs upp med vissa ojämnheter och detta bestämmer hur färgerna beter sig. När vädret tillåter målar jag alltid utomhus och utnyttjar sol, skugga samt regn och riktat vatten för olika effekter. Betong och plåtunderlag mår bäst av fukt och får gärna ligga ute för långsam torkprocess medan de andra mår bäst av sol. Därför uppstår flera variationer. Teknikerna jag använder kommer från många års testande och är svårstyrda. Färgen läggs mycket flödigt och ytspänningen gör att vissa partier torkar snabbare. I de flesta av fallen använder jag starkpigmenterat bläck med vattenbaserad grund, inga övriga tillsatser.”

Mer om Mats Wieslander HÄR


Angelica Markén | QUEENDOM OF COLOUR

måleri
30 sep – 8 okt, 2017

www.queendomofcolour.com


Mer om Angelica Markén HÄR


Maja Moberg | TWO THOUSAND & EIGHTEEN

måleri

10 – 18 november, 2018

Debututställning

Tre frågor till Maja Moberg:

Vad inspirerar dig som konstnär?
Min ångest, utan den hade mina tavlor sett helt annorlunda ut och jag tror att den grundar sig i en osäkerhet hos mig själv. En osäkerhet över min kropp, mitt utseende, min framtid. Min ångest finns alltid närvarande och påminner mig om hur dålig, ful och värdelös jag är. Men nu på senaste tiden har det slagit mig, att jag har inte tid att må dåligt. Istället har jag försökt förvandla min ångest till något vackert, konst, tavlor.

Vad vill du förmedla med din konst?
Jag vill förmedla vad som pågår i min hjärna. Ett av det vanligaste motivet jag målar är en figur med ordet “NO” som ögon. Bakgrunden till den är att jag sakta men säkert lärt mig att säga nej i olika sammanhang. För tanken slog mig, att vissa människor inte hade förstått ett nej även fast ordet stod mitt i ansiktet. Med den figuren vill jag förmedla styrka, jag vill förmedla mod.

Nämn en viktig konstupplevelse?
För två år sedan var jag, min mormor och min mamma på Lars Lerins konsthall i Sandgrund, och det var en fantastisk upplevelse. En av sakerna jag blev mest fascinerad av var kvantiteten på hans verk och all den tid som detta måste ha inneburit.


Hanna Langer | I went looking for myself: Identity in the 21 century

måleri, objekt

Debututställning
6 oktober- 14 oktober, 2018
   

Tre frågor till Hanna Langer:

Vad inspirerar dig som konstnär?
Svår fråga. Jag inspireras nog av allt möjligt egentligen, musik, konst, litteratur, livet, frihet, kaos…
Vad vill du förmedla med din konst?
Jag är oldschool på det sättet att jag vill låta betraktaren forma sin egen uppfattning. Min konst kommer från en väldigt personlig plats och jag hoppas att folk kan connecta med den men jag är inte intresserad av att trycka upp ett budskap i ansiktet på någon. Först och främst målar jag för min egen skull, för att jag måste.
Nämn en viktig konstupplevelse?
Första gången jag var i Berlin och såg East Side Gallery och all grym graffiti som pryder gatorna. Göteborg kändes oändligt dystert i jämförelse.

Mer om Hanna Langer HÄR


 

© Lord & Lydia 2019