KOMMANDE:

Maja Moberg – måleri

Debututställning
Vernissage lördag 10 november
Utställningen pågår söndag till 18 november


Evalena Jönsson Lunde – skulptur

Vernissage 13 december
Utställningen pågår till 19 december

 


Kent Wahlbeck – Måleri, grafik & skulptur

25 januari – 3 februari, 2019

  

Puzzled Choir av Kent Wahlbeck, Engelsbergs skulpturparkUTFÖRDA:
Krister Kern – Kerns Konst
24 mars – 1 april, 2018

Tre frågor till Konstnären och skådespelaren Krister Kern:
Vad inspirerar dig som konstnär?
Jag inspireras av situationer och färg. Jag älskar färg och att skapa olika situationer på duken. Jag inspireras också av det solitära i måleriet som står i kontrast till det andra konstnärliga benet i mitt konstnärsskap; teatern. På teatern sker nästan allt arbete i grupp vilket jag älskar och i kontrast till det är måleriet nått som jag helt själv bestämmer över vilket skapar dynamik.

Vad vill du förmedla med din konst?
Jag vet inte riktigt vad jag vill förmedla med min konst men jag hoppas att man tänker vidare kring tavlan när man ser den.  Vad har hänt? Vad kommer att hända sen? Varför gör dom så?

Nämn en viktig konstupplevelse!
När jag såg Paul McCarthys kortfilm ”the painter” för några år sen blev jag besatt. Helt fantastisk. Likaså ”Dockpojken” av Johannes Nyholm, helt grym!

 
Mer om Krister Kern HÄR

Hattar – Marie-Louise Forsberg Karlgren
Måleri – Marianne Irmelid
6 maj – 3 juni, 2018

Tre frågor till Marie-Louise Forsberg Karlgren:

Vad inspirerar dig som hattkreatör?
Jag har alltid varit intresserad av färg, form och skapande. Ofta är det materialen som inspirerar, deras struktur och formbarhet, även den taktila känslan. När det gäller hattskapande upplever jag det som fascinerande att ett relativt litet objekt kan varieras i det oändliga.

Vad vill du förmedla med dina hattar?
Glädje, inspiration och kanske en fundering på om man vågar ”växa i” en hatt.

Nämn en viktig textil konstupplevelse?
Jag hamnade av en slump på Konsthantverkarnas galleri i Stockholm för ca 30 år sedan. Där visades hattar gjorda av en hattkreatör från Öland. Hennes sätt att använda materialet, tygets stad- & råa kanter, och hennes oväntade kombinationer upplevde jag som mycket befriande. Jag studerade då på textillärarutbildningen och var präglad av att allt skulle vara så ”perfekt” genomfört & avslutat.


_________________________________________________

Tre frågor till konstnären Marianne Irmelid:

Vad inspirerar dig som konstnär? 
Inspirationen kommer främst från naturen, färger och välkomponerade färgkombinationer. Självklart också andra människors konstverk. Sagor, myter, min egen fantasi och drömmar finns med i mitt måleri.  Jag målar under perioder med olika teman. Började under åttiotalet att måla utifrån mina resor i Asien. Vattenbilder blev senare en utmaning, att fånga med skiktmåleri. Vinterlandskap var ytterligare ett tema. Växtlighet, främst blommor kom i en senare period och för tillfället är det fåglar som får representera min längtan efter lätthet och frihet.

Vad vill du förmedla med dina bilder?
En förhoppning att besökare stannar upp och får en känsla av närvaro och upplevelse. Att se på bilder är läkande och kan ge nya insikter, Man kan säga att bilden är en bro mellan omedvetet och medvetet material. Det ordlösa kanske finner en formulering som annars är undanglidande och svårfångat. Kanske kan man säga.. att precis så här känner jag vid betraktandet av ett konstverk..

Nämn en viktig konstupplevelse.
David Bellamy har följt mig under många år med sina underbara akvareller. Under ett besök i Split fick Branko Modics bilder hjärtat att slå snabbare. För att nämna några till som ger energi är Dorian Mocan, Zoltan Szabo, fotograf Erik Johansson och Maggie Taylor som arbetar med fotocollage.


 

UTFÖRDA:

Mia Ångman – Learning to fly
24 feb – 4 mars. 2018

Tre frågor till konstnären Mia Ångman:
Vad inspirerar dig som konstnär?
Det mesta. Inspiration kan kommer från så oväntade håll som fina färgkombinationer på en rostig container, ett foto på en tokig frisyr eller, mindre oväntat, en utställning jag besökt. Särskilt medeltida målningar, gärna med mycket guld på. Glas-, textil- och keramikutställningar älskar jag. Att experimentera inspirerar mig också. Material, färgblandningar och strukturen på färg. Matt, blank, fast eller rinnig. Hur kombinerar jag dessa egenskaper bäst.

Vad vill du förmedla med din konst?
Jag skulle vilja vidga perspektiv. Att ge besökarna en känsla av ”så här kan det också vara” och att det är helt okej att undersöka sina egna sidor, både de ljusa och mörka. Livet är inte tillrättalagt och det fula kan vara det fina om vi vågar titta en stund.

Nämn en viktig konstupplevelse?
Jag har alltid målat och byggt, men utbildade mig inom konst sent i livet. Det var måleri som jag tänkte på som ‘konst’ vid den tiden. Under ett besök på Smålands museum var några ‘blobbar’ i glas med i en utställning. Jag tror det var examenselever från någon större konstskola. Plötsligt insåg jag att jag älskar blobbar och skulle vilja jobba med det. Nu har det inte blivit så (än) men sen dess lever den drömmen i mig. Måleri blev sekundärt. Blobbar är sånt som inte har någon praktisk funktion, föreställer inget och är oformliga. De hänger, ligger eller rinner till formen. Det låter rätt knäppt nu när jag säger det.

Mer om Mia Ångman HÄR


Mats Wieslander – Konst komponerad med hjälp av naturen
Göteborgs Kulturnatta, okt 2017

”Jag vill få fram struktureffekter och mönster genom styrd slumpmässighet med inspiration av naturen. Bilderna är som tvådimensionella skulpturer, de byggs upp med vissa ojämnheter och detta bestämmer hur färgerna beter sig. När vädret tillåter målar jag alltid utomhus och utnyttjar sol, skugga samt regn och riktat vatten för olika effekter. Betong och plåtunderlag mår bäst av fukt och får gärna ligga ute för långsam torkprocess medan de andra mår bäst av sol. Därför uppstår flera variationer. Teknikerna jag använder kommer från många års testande och är svårstyrda. Färgen läggs mycket flödigt och ytspänningen gör att vissa partier torkar snabbare. I de flesta av fallen använder jag starkpigmenterat bläck med vattenbaserad grund, inga övriga tillsatser.”

Mer om Mats Wieslander HÄR


Angelica Markén – Måleri
30 sep – 8 okt, 2017

www.queendomofcolour.com


Mer om Angelica Markén HÄR


Hanna Langer – Måleri
‘I went looking for myself: Identity in the 21 century’

Debututställning
6 oktober till söndag 14 oktober, 2018
   

Tre frågor till Hanna Langer:
Vad inspirerar dig som konstnär?
Svår fråga. Jag inspireras nog av allt möjligt egentligen, musik, konst, litteratur, livet, frihet, kaos…
Vad vill du förmedla med din konst?
Jag är oldschool på det sättet att jag vill låta betraktaren forma sin egen uppfattning. Min konst kommer från en väldigt personlig plats och jag hoppas att folk kan connecta med den men jag är inte intresserad av att trycka upp ett budskap i ansiktet på någon. Först och främst målar jag för min egen skull, för att jag måste.
Nämn en viktig konstupplevelse?
Första gången jag var i Berlin och såg East Side Gallery och all grym graffiti som pryder gatorna. Göteborg kändes oändligt dystert i jämförelse.

Mer om Hanna Langer HÄR


 

© Lord & Lydia 2018